PAGES

BANNER

PUDING KARAMEL

RESEPI PUDING KARAMEL

















Bahannya :-
·                     1 Cawan Gula
·                     1/2 Cawan Air - utk karamel
·                     1 Cawan Air - utk adunan puding *tak nak letak pun tak apa, effectnya nanti kurangkan masa kukus yek*
·                     5 Biji Telur
·                     1 Tin Susu Cair
·                     Esen Vanilla
PROSEDUR MEMASAK·                     Tuang gula di dalam kuali/periuk & hanguskan ia dgn menggunakan api yg SEDERHANA
·                     Bila gula dah bertukar keperang-perangan, baru masukkan 1/2 Cawan Air & kacau laju-laju agar tidak berketul
·                     Padamkan api
·                     Tuangkan gula hangus tersebut di dalam bekas yg uolss sediakan mcm Chef guna tue
·                     Jangan lar tuang semua gula dalam 1 bekas.. Ingat nak buat puding gula hangus ker? (-__-)"
·                     Pakai jer 1 sudu besar utk 1 bekas
·                     Dah siap, biarkan sejuk dalam suhu bilik & we'olss ke step seterusnya pula
·                     Pecahkan 5 biji telur & pukul ala-ala manja jer.. Asalkan telur kuning pecah & sebati
·                     Kemudian uolss panaskan 1 Tin Susu Cair dgn api yg sederhana
·                     Masukkan 3 Sudu Besar Gula + 1 Cawan Air ke dalam Susu Cair yg dipanaskan tadi
·                     Kacau utk melarutkan gula tersebut & padamkan api
·                     Baru tuangkan Susu Cair yg dipanaskan bersama Gula tadi ke dalam Telur yg uolss pukul manja-manja tue & kacau bagi sebati
·                     Tapiskan adunan tersebut agar tiada sebarang benda asing
·                     Barulah tuangkan adunan Susu + Telur + Gula ke dalam bekas gula hangus yg uolss letakkan tadi
·                     Ikut sukatan uolss lar berapa banyak uolss nak letak.. Ada Chef kisah! Ahakz! =P
·                     Kukus dalam tempoh 20-30 minit
Cara saya mengukus didalam pemanggang tu :-
  1. Isikan air kedalam pemanggang separuh paras tu.. tutup tunggu hingga air mendidih.
  1. Kemudian baru dimasukan bekas puding tu kedalam pemanggang, tutup dan masakan dalam masa 15-20 minit, tengok jika belum masak boleh tambah masa mengukus.
  1. Selepas tu tunggu sejuk sebentar baru dimasukan kedalam petiais. Apabila elok mengeras puding tu baru diterbalikkan.


No comments:

Post a Comment